Recepten

 

Hier zie je hoe je baklava maakt:

ingredienten:

150 gram amandelen, grof gemalen

150 g walnoten, grof gemalen 

2 eetlepels suiker

2 theelepels kaneelpoeder

22 vellen filodeeg, zo gesneden dat ze in de ovenschaal passen

ca. 150 gram ongezouten boter, gesmolten tot hij goudbruin is

30 hele kruidnagels, als versiering 

voor de siroop:

360 gram suiker

2 eetlepels honing

sap van 1 tweede citroen

reepje citroenschil

2 of 3 kleine kaneelstokjes

bereiden:

verwarm de oven voor op 180 graden (gasstand 4. Maak de siroop. Neem een steelpan doe daarin de suiker, de honing, het citroensap, het citroenschilletje en de kaneelstokjes samen met 250 ml water en breng al roerend aan de kook. Laat 5 tot 6 minuten sudderen, haal van het vuur en laat afkoelen.

 

Neem een komen meng hierin de amandelen, walnoten, suiker en kaneel.                                               Zorg dat je de stapel filodeeg bij de hand hebt, afgedekt met een theedoek om uit te drogen te voorkomen.                                                                                                                                       Bestrijk bodem van een ovenschaal 22 x 30 centimeter met boter.                                                         Leg 1 vel filodeeg op de bodem en bestrijk met boter en ga zo door tot je 10 vellen hebt die de bodem van de schaal bekleden.                                                                                                                           Spreid de helft van het notenmengsel uit over de filodeeg, waarbij je het mengsel stevig aandrukt en gladstrijkt.                                                                                                                                      Leg er nog 2 vellen filodeeg op die je beide boter insmeert.                                                                  Strooi de rest van de noten er gelijkmatig overheen en druk ze voorzichtig aan.                                      Leg de laatste 10 deegvellen op die je allemaal met boter ingesmeerd.

 

Neem een scherp mes en snijd ruitvormen van ongeveer 6 x 6 cm. Snijd helemaal door de lagen heen wat dan kun je straks makkelijker de stukken eruit halen bij het serveren. Sprenkel een klein beetje water over het oppervlak om te voorkomen dat de lagen gaan krullen. Stop in het midden van elke ruitvorm een kruidnagel. Zet de baklava 25 tot 30 minuten in de oven of tot hij aan de bovenkant goudgeel ziet. Giet voorzichtig de helft van de siroop erover. Wacht tot de siroop is opgenomen en giet dan de rest erover. Laat helemaal afkoelen voordat je hem opdient.

Je kunt de baklava buiten de koelkast minstens een week bewaren, als je hem afdekt met een theedoek of vliegenkap.